Lupy máme všichni. Jenže viditelné jsou jen u někoho. Proč tomu tak je, a co se s tím dá dělat?

Lidská pokožka se v pravidelných cyklech obnovuje. Staré buňky asi po čtyřech týdnech odumřou, aby uvolnily místo novým. Děje se to po celém těle, jen si to neuvědomujeme, protože buňky jsou příliš malé na to, aby jste je okem zaznamenaly. Navíc je z těla oplachujeme pravidelným mytím, z hlavy je smyjeme šamponem. Někdo má ale smůlu, že si večer vlasy umyje a druhý den má límec zasněžený zase. To proto, že se lupy tvoří častěji. Vidět jsou také u lidí, kteří mají víc kožního mazu. Ten totiž ,,slepuje,, malé šupinky kůže v šupiny viditelné na první pohled.

Tvorba lupů u někoho také souvisí s přemnožením kvasinky rodu Pityrosporon ovale. Když už je jich na hlavě příliš, pokožku to dráždí a buňky umírají rychleji. Tento problém trápí hlavně lidi s mastnými vlasy, protože kvasinky se živí kožním mazem. Příliš aktivní mazové žlázy jsou zkrátka radost i zlost. Pleť na obličeji díky nim ve vyšším věku vypadá lépe, zato se celý život potýkáme s lupy a přehnaně se mastícími vlasy.

Teplo a chlad

Pokožka je nesmírně citlivý orgán a tak se nelze divit, že nadměrnou tvorbu lupů mohou způsobit i tak zdánlivě nesouvisející věci jako ústřední topení nebo klimatizace. Anebo špatná strava (hlavně nedostatek esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů), stres nebo dráždivé kosmetické prostředky či málo sluníčka v zimě. To vše totiž narušuje přirozenou ochrannou bariéru kůže. U někoho se to projeví třeba jako ekzém, jiný vyčesává z vlasů lupy. V druhém případě je ale náprava přece jen jednodušší.

Šampon v první linii

První, co je třeba udělat, je pořídit si šampon proti lupům. Myjte si s tím vlasy obden a velice pečlivě. To znamená nanést přípravek na vlasy i kůži, promnout a pak počkat dvě tři minuty, aby všechny aktivní látky měly čas udělat svou práci.  Ve speciálních šamponech je obsažen například pyrithion zinku, který bojuje proti přemnoženým kvasinkám. První viditelné výsledky  by se  měli dostavit asi za dva týdny užívání. Vedle šamponu můžete také používat vlasová tonika, která existují i v bezoplachové formě. Díky nim bude boj proti lupům intenzivnější a naděje na úspěch větší. Pro lepší efekt si ještě můžete dopřát doplňky stravy pro posílení obranyschopnosti pokožky. Pokud ale pravidelné mytí speciálním šamponem dvakrát týdně nezabere ani po šesti týdnech, můžete začít hlavu ,,léčit,, medicínským dehtovým šamponem (nevoní, zato pomáhá) a jeho účinky případně podpořit lokálními kortikoidy. To už ale ve spolupráci s dermatologem.

Nenechte lupy vyhrát!

  • Nemyjte si vlasy příliš teplou vodou, při fénování zvolte spíš chladnější vzduch, nedřete vlasy ručníkem a nepoužívejte tvrdé kartáče. To vše dráždí pokožku hlavy.
  • Pokud máte sklon k lupům, nenakupujte vlasovou kosmetiku (například v tržnicích) ale raději u profesionálů.
  • Suché vlasy může šampon proti lupům ještě více vysušit. Po každém mytí by jste měli použít smývatelnou péči (maska, kondicionér).
  • Pokud jedete na celodenní cyklovýlet, případně vyrazíte lyžovačku, sundejte si při každé přestávce helmu, aby pokožka hlavy mohla volně dýchat.
  • Nezdravé stravovací návyky či trvalý stres samy o sobě tvorbu lupů nezpůsobují, ale mohou tento problém zhoršovat.
  • Střídejte šampony,  může se stát že si pokožka zvykne na určitou látku v šamponu. Takže po delším užívání nebude již tak účinná.